Puppy

Een hond voeren op het oog; verstandig of niet?

Voeren van honden, en met name puppy’s, op het oog? Is dat nou wel zo verstandig? Vaak kom ik goedbedoelde adviezen tegen om de hond ‘gewoon wat minder te voeren’, wanneer hij of zij iets te zwaar is geworden. “Ach, dan voer je toch gewoon wat minder”, wordt er dan geroepen. Maar wat nou als een hond al zo weinig krijgt? Wat doe je dan? Nog minder geven? Helaas is dit goedbedoelde advies, niet helemaal juist en kan je niet zomaar op het oog voeren. Vooral niet bij pups.

De betekenis van ‘op het oog’

Want wat betekent ‘op het oog voeren’ nou eigenlijk? In feite betekent dit dat je enkel in de gaten houdt hoe dik of hoe dun een hond is geworden. Het zegt verder niets over hoe de rest van de hond ontwikkeld is. Het is dus te eenvoudig om enkel op basis hiervan vast te stellen hoe het met de hond gaat. En zeker voor pups is dit uitermate belangrijk. Een pup bouw je immers maar één keer.

Lekker vet

Even terug naar de basis. Wat bevat de voeding? Naast koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen, bevat voeding ook vet. Koolhydraten, eiwitten en vetten bepalen hoeveel calorieën er in een voeding zit. Maar vooral de laatste groep, vetten, is hierbij van belang. Dit komt doordat vetten bijna twee keer zoveel calorieën leveren als koolhydraten of eiwitten. Het vetpercentage in een voeding bepaalt dus voor een groot deel hoeveel je hiervan moet geven.

[Vergelijk eens de vetpercentages van twee voedingen van hetzelfde merk. Als voorbeeld heb ik een voeding gevonden waar 21% vet in zit. Dit is een sportvoeding, voor honden met een verhoogde energiebehoefte. Van ditzelfde merk heb ik ook een lightvoeding gevonden. Voor honden die wel iets mogen afvallen. Deze voeding bevat slechts 11% vet. Dat scheelt behoorlijk wat!]

Op zich zou je dus kunnen denken: Als de hond te dik is, voer ik hem (bijvoorbeeld) de helft minder. Scheelt weer geld en poep! Maar als je slechts de helft voert, voer je ook maar de helft aan eiwitten, vitaminen en mineralen die een hond nodig heeft om spieren te bouwen, te herstellen en het lichaam te onderhouden. Hij mist dan dus ook de helft aan alle andere belangrijke bouwstoffen. In theorie zou dit uiteindelijk kunnen leiden tot onder andere een tekort aan bijvoorbeeld eiwitten. Op het oog voeren is dus niet de oplossing.

Wat is dan wel de oplossing?

Zoek een voeding die beter past bij de behoeften van de hond. Dus is je hond te dik? Zoek dan een voeding die wat lager is in vetpercentage.

Is je hond juist iets te mager? Zoek dan uiteraard een voeding die wat hoger is in vetpercentage. Het verhaal wat hierboven beschreven staat over een tekort aan voedingsstoffen, geldt uiteraard ook voor een overschot aan bepaalde voedingsstoffen. Deze kunnen op hun beurt ook weer schade veroorzaken.

Weet je niet zo goed of de voeding bij jouw hond past of zoek je een voeding voor jouw hond die iets moet afvallen? Schakel bij twijfel altijd de hulp in van een voedingsdeskundige voor honden.

Tamara

Hey, ik ben Tamara

In ‘Tamara Vertelt’ vind je al mijn blogs over verschillende onderwerpen rondom hondenvoeding. Hier haal je al de eerste tips uit. Toch een specifieke vraag? Neem dan gerust contact met mij op.

Ebook_voer_verstandig
Gratis e-book: 'Zelf berekenen hoeveel jouw hond mag eten'
meer blogs
Ebook_voer_verstandig

Gratis e-book

Bereken zelf hoeveel voeding jouw hond mag eten per dag.

Wil jij zeker weten of de hoeveelheid die op de zak staat klopt? Twijfel je of je misschien teveel of juist te weinig geeft aan jouw hond? Bereken zelf hoeveel voeding jij mag geven aan de hand van mijn gratis e-book.

Dit wil je misschien ook lezen: